Over Bidprentjes

Handleiding opzoeken Bidprentjes

De verzameling losse bidprentjes van HAEE

Er is ook een collectie van allerlei bij het archief aangewaaide bidprentjes. De bidprentjes werden in mapjes opgeborgen (Frieda) en beschikbare gegevens van de bidprentjes werden in de lijsten genoteerd (Veerle), samen met het nummer van het mapje en de opbergplaats. De lijst is gesorteerd op overlijdensdatum (oudste eerst).

Raadpleeg de nadere toegang om de bidprentjes op te zoeken.

In de parochies worden bidprentjes gedrukt die op Allerzielen worden verdeeld. Daarop staan alle overledenen van de parochie sinds de vorige Allerzielen. Dikwijls vermelden de gezamenlijke bidprentjes geen datum of overlijdensplaats. Daarom is daarvoor in de lijsten bijvoorbeeld 1949-1950 als overlijdensjaar J_overl ingevuld voor het prentje van Allerzielen 1950 en wordt (Edegem) tussen haakjes ingevuld als waarschijnlijke overlijdensplaats voor een parochiaan uit Edegem. Maar net zo goed zijn deze parochianen in Wilrijk (Sint-Augustinus ziekenhuis) of Mortsel (Sint-Jozef ziekenhuis) overleden.

Tips bij het zoeken

Bij het zoeken heb je de keuze of een zoekterm gelijk is aan een term uit de lijst of dat de lijst die term bevat .
Mensen hebben soms meerdere voornamen. Met de optie voornaam "is" Jan vind je dan geen Jan Pieter.
Met plaats is Edegem vind je niet (Edegem).
Daarom best voor een jaar of een plaats of een voornaam zoeken met de zoeksoort "bevat" .

Bidprentjes bewaard in de sommige archieven

Sommige archieven bevatten bidprentjes of rouwbrieven bij informatie over overleden leden of als bewijs bij een betaling voor een rouwkrans. De inventarisnummers van de stukken waarin deze prentjes zitten kan je opzoeken met: Zoek alle bidprentjes in het archief. Individuele bidprentjes uit deze archieven zijn nog niet op naam ontsloten.

◀ ◀ Startpagina