Fonds PA-I - Archief van de kerk van Edegem vóór 1809 (Onze- Lieve-Vrouw, later Sint-Antonius)

"Chronycke" (1570-1770) door pastoor Dens. Pastorij 1570 - 1822. 77 door J.B. Stockmans gebundelde documenten aangaande inkomsten der pastor... Testamenten vóór pastoors 1588 – 1768. Met inventaris J.B. Stockmans, 71 stuks. Reeks van 39 losse testamenten, door J.B.Stockmans chronologisch gerangschikt en doorlopend genum... 33 ingebonden perkamenten charters met zegels, met inventaris van 18de eeuw en met inventaris van...

Identity area

Reference code

PA-I

Title

Archief van de kerk van Edegem vóór 1809 (Onze- Lieve-Vrouw, later Sint-Antonius)

Date(s)

Level of description

Fonds

Extent and medium

Context area

Name of creator

(ca 1000 - 1809)

Administrative history

Bij de stichting van de parochie ligt de kerk op Buizegem, verlaten rond 1350 voor de huidige kerk in het dorp Edegem. Origineel is de parochie gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, maar vanaf 1558 wordt Sint-Antonius Eremiet als patroon vermeld. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw is er ook sprake van de verering van de heilige Lucia, als een tweede patrones. Na de Franse Revolutie werd onder Napoleon het huidige kerkfabriek gesticht in 1809.

In 1924 is er een grote aangroei van de bevolking van Elsdonk (Garden City), die toen nauwelijks verbinding had met de dorpskern (vóór de aanleg van de Prins Boudewijnlaan in 1933). De bewoners van Elsdonk wensen er een kapel te bouwen, die van de parochiekerk zal afhangen. De gemeenteraad keurt dit goed eind 1924.
In 1925 schenkt Mevrouw H. della Faille de Waerloos er een perceel grond aan de kerkfabriek van Sint-Antonius, in 1926 krijgt men toelating tot de bouw van een kapel en wordt een kapelaan benoemd. De kerk wordt ingewijd op 18 december 1927. Kort daarop wordt de kapelanie de parochie Heilige Familie (Elsdonk), afgesplitst van de parochie Sint-Antonius.

In 1930 start de bouw van een nieuwe kerk, de Sint-Antoniuskerk is te klein geworden voor de groeiende bevolking en bedevaarders naar de Grot.
Vanaf 1933 na de inwijding van de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskerk als parochiekerk heet de parochie "Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Sint-Antonius".

De Wilsonwijk op de “Edegemse Hoek” ligt ver van de kernen van Edegem én Wilrijk. De bewoners vatten het plan op een schuur van de Florushoeve te verbouwen tot kapel. In 1954 wordt de Sint-Luciakapel ingewijd.

Door de uitbreiding van de wijk Molenveld wordt de parochie H. Familie té groot, en Mgr. Daem draagt in 1965 E.H. Emiel Vermoesen op de kapelanie Sint-Jozef op te richten. De Sint-Luciakapel aan de Wilsonstraat is ook onderdeel van deze kapelanie, maar te ver uit de buurt. Daarom wordt de turnzaal van de gemeenteschool aan de Drie Eikenstraat als kapel gebruikt, tot in april 1968 de nieuwe kerk ingewijd wordt.
In 1971 verlaat met de Sint-Luciakapel: ze ligt in het tracé van de autosnelweg. De kapelanie wordt in 1971 een afzonderlijke parochie Sint-Jozef (Molenveld)
.
In 1975 wordt in de wijk Buizegem een kapel opgericht waar de onderpastoor van de O.L.Vrouw van Lourdesparochie, E.H. Gregoir, de zondagdiensten leidt. In maart 1990 benoemd de bisschop E.H. Gregoir buiten Edegem en wordt de kapel van Buizegem gesloten.

In september 1992 gaat pastoor Emiel Vermoesen van de Sint-Jozef parochie op pensioen, hij wordt niet vervangen. De parochie komt onder de leiding van Karel Heuten, daarmee pastoor van de parochie H. Familie Elsdonk en Sint-Jozef.
In 2004 gaat Karel Heuten op pensioen, hij wordt niet vervangen. De pastoor van Edegem wordt André Goossens, die alle drie parochies onder zich heeft. Die vormen samen (vanaf 2007) de Federatie Edegem.
In 2008 erkent paus Benedictus XVI de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes als basiliek.
André Goossens gaat met pensioen op 14 augustus 2019, de Federatie Edegem heeft dus geen pastoor meer.
Bij decreet van 15 augustus 2019 richt de bisschop de Pastorale Eenheid Heilige Maria Magdalena op die naast de Edegemse parochies Heilige Familie, Elsdonk, Sint-Jozef en Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes & Sint-Antonius ook alle parochies van Mortsel omvat. De Basiliek blijft zondagskerk. De Federatie Edegem wordt opgeheven. Pastoor is Tom Schellekens.

Voor 1809 Kerk en parochie van Edegem (Onze-Lieve-Vrouw, later Sint-Antonius)
1809-1928 Parochie Sint-Antonius
1928-1933 Parochie Sint-Antonius + parochie Heilige Familie (Elsdonk)
1933-1965 Parochie Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Sint-Antonius + parochie Heilige Familie (Elsdonk)
1965-1992 Parochie Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Sint-Antonius + parochie Heilige Familie (Elsdonk) + parochie Sint-Jozef (Molenveld)
1992-2004 Parochie Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Sint-Antonius + parochie H. Familie Elsdonk en Sint-Jozef
2004-2019 Federatie Edegem
2019-heden Pastorale Eenheid Heilige Maria Magdalena

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Content and structure area

Scope and content

Accruals

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Alternative identifier(s)

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Status

Dates of creation revision deletion

Sources

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places