Organisatie van HAEE
Wat je kunt vinden staat reeds op de startpagina: alle soorten collecties en archieven. Klik daar op de blauwe of rode tekstdelen om daarin verder te zoeken.
In de beschrijvingen van de archieven en de onderdelen staat soms een zoekhulp. Als je daarop klikt ga je een pdf-file downloaden, met een inhoudstabel van wat er in dat onderdeel zit.
De digitale bestanden van het HAEE (scans, pdf-documenten) bewaren we intern, daartoe is er geen toegang vanuit deze website. Wil je daar iets van bekijken, dan moet je naar het HAEE komen.
Sommige bestanden die het HAEE bewaard zijn onderhevig aan de privacyregels, en kunnen niet zonder toelating geraadpleegd worden. Meestal staat dit vermeld bij de raadplegingsvoorwaarden.
Onze verzameling archieven en collecties is hiërarchisch gestructureerd: een Archief of Collectie kan onderverdeeld zijn in wat een Deelarchief heet, weer verdeeld in Reeksen en Deelreeksen, die bevatten de onderdelen die we Bestanddeel noemen en die uit Stuk-ken kunnen bestaan. Niet elke collectie of archief is zo ver onderverdeeld. Maar het zijn de Bestanddelen en de Stukken die in de archiefdozen te vinden zijn, de bovenliggende lagen dienen enkel om de structuur van het archief weer te geven.
De startpagina van HAEE
De startpagina van HAEE bevat een overzicht van de archieven en collecties. In de menubalk bovenaan zijn er verschillende menu’s.

Uiterst links is een logo van ICA-AtoM. Als je daarop klikt kom je steeds terug op deze startpagina.
Het blader menu is identiek aan de “blader in” lijst die links op de pagina staat. Daarover verder meer.

Dan volgt
- het zoekvak,
- een klembord om gevonden items te bewaren.
- Je kan de taal instellen van de teksten en menu’s van ICA-AtoM,en tenslotte zijn er
- Een menu met “quick links” met
- een link naar uitleg over het HAEE,
- een link naar de website van ICA-AtoM met de documentatie over het programma (in het Engels).
- De gebruikershandleiding die je nu leest.
- Tenslotte nog een privacy-verklaring.
- Als je een gekende gebruiker bent, die van de beheerder een login en wachtwoord heeft gekregen, kan je inloggen.

ZOEKEN
Gebruik het zoekvak om archiefbeschrijvingen te vinden die overeenkomende tekst bevatten. Het zoekvak is op elke pagina beschikbaar voor elke gebruiker.

Stap 1
Voer een zoekopdracht in het zoekvak in. Je kan ook “uitgebreid zoeken” klikken. In het voorbeeld tikken we “Tindemans” in. AToM toont alvast enkele mogelijkheden:

Klik op het vergrootglaspictogram rechts van het vak of druk op Enter op uw toetsenbord.
Stap 2
ICA-AtoM doorzoekt alle velden van alle archiefbeschrijvingen en geeft de resultaten weer op de zoekresultatenpagina.

De pagina met zoekresultaten geeft de gevonden titels en het totale aantal resultaten weer. ICA-AtoM geeft tot 100 resultaten per bladzijde. Hier zijn er 64 items die het woord “Tindemans” vermelden, waarvan er 33 zijn die een digitaal object hebben, meestal is dit een foto.
Stap 3
Klik op een titel om de volledige beschrijving te bekijken. We zien nu de beschrijving in detail. (In het voorbeeld is dit een film van René Van de Velde over de inhuldiging in 1965)

(dit beeld is afgekapt onderaan).
Op de afbeelding hierboven zie je een deel van het scherm. Bovenaan een overzicht van de stukken waarin je kan bladeren. Daaronder de beschrijving van het onderdeel (zal verder besproken worden) en rechts nog enkele links. Klik op de bovenste “Klembord” - voeg toe om dit stuk aan je klembord toe te voegen.
Bladermenu

De inventarissen
Geeft alle archiefbeschrijvingen weer. Klik op de blauwe link om naar de pagina met archiefbeschrijvingen te gaan. Enkel het hoogste niveau van elk archief of collectie wordt getoond.
Archiefvormers/Actoren
Geeft personen, instellingen of families weer die archieven gemaakt hebben of die genoemd worden in foto’s of van belang zijn in archiefdocumenten.
Onderwerpen
Toont alle onderwerpen die als trefwoord gekoppeld zijn aan stukken in de inventarissen. Het aantal onderwerpen is beperkt om te veel versnippering tegen te gaan.
De kolom Resultaten geeft het totale aantal keren weer het trefwoord gebruikt wordt. Klik op het trefwoord om de stukken die het gebruiken weer te geven.
Alle trefwoorden zijn volgens de Art & Architecture Thesaurus® (AAT) van het Getty Research Institute in de Nederlandse vertaling van RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis gestructureerd. Dit is ook de norm in Erfgoedplus.
Plaatsen
Toont alle geografische trefwoorden die gekoppeld zijn aan stukken in het archief. De kolom Resultaten geeft het totale aantal keren weer dat de term is gebruikt. Klik op het trefwoord om de stukken die het gebruiken weer te geven.
Genre document
Toont alle soorten (zoals document, boek, foto, affiche, film…) die stukken in het archief beschrijven. De kolom Resultaten geeft het totale aantal keren weer dat de term is gebruikt. Klik op het trefwoord om de stukken die het gebruiken weer te geven.
Digitale objecten
Retourneert alle geüploade digitale objecten gegroepeerd op "Mediatype", een metadata-element dat automatisch wordt gegenereerd wanneer de objecten worden geüpload (tekst, afbeelding, video enz.)
U kunt vanuit resultaten navigeren door links naar andere resultaten te volgen. We raden ten zeerste aan dat gebruikers bij het navigeren van de ene link naar de andere links openen in nieuwe tabbladen in hun browser. Als u dit doet, blijft uw oorspronkelijke resultaat behouden en kunt u er gemakkelijker naar terugkeren.
Veel bezocht deze week
Dit is een lijst van recent geopende beschrijvingen. De meerderheid van deze raadplegingen zijn die van zoek-robots (Google, Bing, en vele anderen) en van de webmaster en de archivarissen.
Archiefbeschrijving

Op een pagina met een archiefbeschrijving zijn er vier blokken:
1. De boomstructuur
Daar wordt de structuur van een archief hiërarchisch weergegeven zoals de folders in Windows-verkenner. Door op een beschrijving te klikken wordt de beschrijving getoond.
2. De beschrijving
De identificatie (code en titel en de omvang), de archiefvormer, de beschrijving van de inhoud, voorwaarden voor gebruik, technische eigenschappen, verwante andere stukken in het archief en de trefwoorden worden getoond. Als je op een lichtblauwe tekst klikt, ga je naar een nieuwe pagina die daarover handelt.
Bijvoorbeeld klik je op het trefwoord "Doelveldstraat”, dan kom je op een pagina met alle beschrijvingen die de Doelveldstraat als locatie vermelden.
Als er digitale objecten bij horen, worden daarvan de kenmerken opgesomd.
3. Het eventueel aanwezig digitaal object
Boven de beschrijving staat het digitale object afgebeeld. Meestal een foto, soms ook een logo of een icoontje voor een PDF-document met meer informatie over het archiefonderdeel.
4. De opdrachten rechts van de beschrijving.
- Toevoegen aan het klembord of verwijderen van het klembord.
- Een rapport maken
- Een lijst maken
- Bladeren door de digitale objecten
- De beschrijving exporteren volgens één van de twee XML formaten.